ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΜΗΝΥΜΑ

Μάρτιος 1948 - Μάρτιος 2020:

Εορτάζουμε εβδομήντα δύο (72) χρόνια ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα. Στις 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές έγινε στις 31 Μαρτίου 1947 στη Ρόδο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Πρώτος διοικητής των Δωδεκανήσων ανέλαβε ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης, με πολιτικό σύμβουλο τον πανεπιστημιακό και δικαστικό Μιχαήλ Στασινόπουλο, μετέπειτα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948 και το 1955 τα Δωδεκάνησα έγιναν νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.

Το μήνυμα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου για την επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα:

«Η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα στέλνει διαχρονικό μήνυμα για την ενότητα και την πρόοδο του Ελληνισμού».

Στην Ιστορία της πατρίδας μας υπάρχουν πολλές λαμπρές σελίδες δόξας και τιμής. Περίοπτη θέση έχει η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα το 1947, που αποτέλεσε και το τελευταίο εδαφικό και πληθυσμιακό κομμάτι που ενώθηκε με τον ελλαδικό κορμό. Οι Δωδεκανήσιοι κράτησαν την εθνική συνείδηση όλα τα χρόνια που υπέστησαν κατοχή και ξενοκρατία. Αγωνίστηκαν για ελεύθερη ελληνική Δωδεκάνησο. Αυτόν τον αγώνα των Δωδεκανησίων αλλά και όλων των Ελλήνων τιμούμε σήμερα. Εκφράζουμε ευλαβικά τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την προκοπή τους.

Η σημερινή συγκυρία κάνει επιτακτικότερη την εθνική επαγρύπνηση και συνέγερση για τη θωράκιση των νησιών μας, την επιβίωσή τους αλλά και την προοπτική που αξίζει σ’ αυτά και στους Δωδεκανήσιους.

Συγχρόνως στρέφοντας το βλέμμα στη γαλανόλευκη, δίνουμε όρκο να συνεχίσουμε τον αγώνα για να διαφυλάξουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα σε αυτούς που την επιβουλεύονται. 

Εμείς οι Έλληνες με τον μοναδικό μας πολιτισμό δεν επιτρέπεται σήμερα να έχουμε παραμελήσει τόσο πολύ την Ιστορία μας και κυρίως την ελληνική γλώσσα. Είναι εθνικό θέμα που πρέπει να απασχολήσει όλους, φορείς και συλλόγους. Οφείλουμε να προστατέψουμε τις αρχές και αξίες για τις οποίες έδωσαν τόσους αγώνες και έχυσαν το αίμα τους οι πρόγονοί μας»

Σήμερα, γιορτάζουμε τα εβδομήντα δύο (72) χρόνια ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα που αποτελεί ένα ιστορικό αναστοχασμό των Δωδεκανησίων για το παρόν και το μέλλον, γιατί η  ιστορία του κάθε τόπου, κληροδοτεί αξίες και διδάγματα, τα οποία πρέπει να αποτελούν τον φάρο  και να καθοδηγούν τις επόμενες γενιές  στους στόχους και στα οράματά τους

Με ενότητα και αγώνα πορευόμαστε για το καλύτερο αύριο που αξίζουν οι νησιώτες αυτού του τόπου.

Χρόνια Πολλά Δωδεκάνησος!

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

 

Με συνέπεια και ευθύνη, πάντα δίπλα σας!

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

 Ο Ο
Πρόεδρος Γεν Γραμματέας
 Αντώνιος Καρτσωνάκης Νικόλαος Αντωνόπουλος